Polwysep.pl     kamera - obraz na żywo   |   pogoda   |   e-kartki   |   galeria zdjęć   |   księga gości   |   linki




Kucharze z Helu najlepsi w II Regionalnej Bitwie Kulinarnej

Stoły uginające się pod ciężarem jedzenia, dreszczyk emocji i muzyka towarzyszyły II edycji kulinarnej bitwy oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Zwyciężyli kucharze z Helu.

Stoły uginające się pod ciężarem jedzenia, dreszczyk emocji i muzyka towarzyszyły II edycji kulinarnej bitwy oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. 

II Regionalna Bitwa Kulinarna odbyła się w 12 maja w Jastrzębiej Górze, gdzie gościły nas zwyciężczynie zeszłorocznej edycji imprezy. O miano najlepszych kaszubskich kucharzy walczyli przedstawiciele trzech oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Poza zrzeszeńcami z Helu, udział w kulinarnej bitwie wzięły jeszcze reprezentacje Dębogórza-Kosakowa (II miejsce) i Nowej Karczmy (III miejsce). Drużyny miały 99 min. na przygotowanie trzech tradycyjnych kaszubskich specjałów – czerniny, śledzia po kaszubsku i drożdżówki. Czas oczekiwania na degustacje konkursowych potraw umilał przygrywający na akordeonie Tadeusz Korthals. Imprezę poprowadził Rafał Potrykus. Gospodarzem III edycji Regionalnej Bitwy Kulinarnej, która odbędzie się w przyszłym roku, będzie zwycięska drużyna z  Helu.  

źródło: kaszubi.pl