Kucharze z Helu najlepsi w II Regionalnej Bitwie Kulinarnej
Stoły uginające się pod ciężarem jedzenia, dreszczyk emocji i muzyka towarzyszyły II edycji kulinarnej bitwy oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Zwyciężyli kucharze z Helu.
Stoły uginające się pod ciężarem jedzenia, dreszczyk emocji i muzyka towarzyszyły II edycji kulinarnej bitwy oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.
II Regionalna Bitwa Kulinarna odbyła się w 12 maja w Jastrzębiej Górze, gdzie gościły nas zwyciężczynie zeszłorocznej edycji imprezy. O miano najlepszych kaszubskich kucharzy walczyli przedstawiciele trzech oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Poza zrzeszeńcami z Helu, udział w kulinarnej bitwie wzięły jeszcze reprezentacje Dębogórza-Kosakowa (II miejsce) i Nowej Karczmy (III miejsce). Drużyny miały 99 min. na przygotowanie trzech tradycyjnych kaszubskich specjałów – czerniny, śledzia po kaszubsku i drożdżówki. Czas oczekiwania na degustacje konkursowych potraw umilał przygrywający na akordeonie Tadeusz Korthals. Imprezę poprowadził Rafał Potrykus. Gospodarzem III edycji Regionalnej Bitwy Kulinarnej, która odbędzie się w przyszłym roku, będzie zwycięska drużyna z Helu.
źródło: kaszubi.pl