Wyróżnienie dla przedsiębiorstwa z Helu
Helskie przedsiębiorstwo KOGA-Maris Sp. z o.o. uczestniczyło w tym roku
w 9 Międzynarodowych Targach Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish 2007.
Za „Anchovis helskie z kaparami w oliwie z oliwek”, w kategorii produkt rybny,
otrzymało Grand Prix Mercurius Gedanensis.
To nie pierwsze wyróżnienie dla tego przedsiębiorstwa. Na 3 Międzynarodowych Targach Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish 1995 zostało wręczone Wyróżnienie dla produktu „Anchovis Helskie”. Z kolei na Międzynarodowych Targach Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish 2003 pan Ryszard Groenwald, Prezes KOGA-Maris Sp. z o.o., odebrał Medal Mercurius Gedanensis za „Helski Filet Śledziowy Anchovis”
Pan Groenwald przekazał nam informacje o nagrodzonych produktach.
„Koga-Maris” od lat specjalizuje się w produkcji przerw rybnych typu „anchovis” na styl skandynawski. Dwa lata temu wprowadzono na rynek trzy nowe produkty:
1.„Anchovis helskie z kaparami w oliwie z oliwek”,
2.„Anchovis helskie z papryką w oliwie z oliwek”,
3.„Anchovis helskie w oliwie z oliwek – premium”.
Są to delikatesowe fileciki i koreczki wyprodukowane ze szprota, poławianego głównie na wodach zachodniego Bałtyku w cieśninach Skagerrak i Kattegat.
Niepowtarzalny smak i aromat tych wyrobów uzyskuje się w procesie solenia korzennego, z zastosowaniem mieszanek naturalnych przypraw, sporządzonych według własnej receptury. W skałd mieszanek wchodzą m.in. goździki, hiszpański chmiel, cynamon i kilka rodzajów pieprzu. Naturalnym barwnikiem jest sproszkowana kora drzewa sandałowego pochodząca z Gabonu.
Specyficzny korzenny smak ryba nabiera w czasie długotrwałego dojrzewania w beczkach (min. 2 miesiące), w warunkach chłodniczych.